studia podyplomowe

Zarządzanie turystyką i hotelarstwem

rekrutacja na rok akademicki 2023/24 trwa!

Zarządzanie turystyką
i hotelarstwem



Interesujesz się turystyką lub prowadzeniem hotelu? Czujesz, że klasyczne zarządzanie to wciąż za mało? Zarządzanie turystyką i hotelarstwem to doskonałe zajęcia praktyczne, które zapewnią wiedzę zarówno z procesów realnych zachodzących w przedsiębiorstwach turystycznych.

Absolwent specjalności będzie wyposażony w wiedzę z zakresu zarówno procesów realnych zachodzących w przedsiębiorstwach turystycznych jak i zasad gospodarowania czynnikiem ludzkim oraz zapleczem materialno – technicznym przedsiębiorstw turystycznych.
Ponadto absolwent tej specjalności będzie znał zasady funkcjonowania turystyki w lokalnej i regionalnej strukturze podmiotowej, z uwzględnieniem roli organizacji turystycznych, zasad formułowania strategii rozwoju turystyki w regionie.

Absolwent zarządzania turystyką i hotelarstwem zdobędzie również niezbędną wiedzę z zakresu marketingu oraz pełnienia rozmaitych funkcji w przedsiębiorstwie turystycznym. Będzie miał szansę rozwinąć swoje umiejętności oraz opanować wiedzę o nieustannie rozwijającym się i zmieniającym rynku turystycznym, hotelarskim oraz restauracyjnym.  

 

 

DLA KOGO?

  • dla nauczycieli, którzy chcą zdobyć uprawnienia do nauczania przedmów z dziedziny turystyki i hotelarstwa,
  • dla właścicieli i menedżerów obiektów hotelarskich 
  • dla właścicieli i menedżerów biur podróży (touroperatorów, pośredników turystycznych i agencji turystycznych),
  • dla osób, które chciałyby założyć własną działalność gospodarczą w sektorze turystyki i hotelarstwa,
  • dla pracowników organizacji turystycznych, odpowiedzialnych za rozwój i promocję turystyki w regionie,

 

ORGANIZACJA NAUKI:

  • Studia trwają 3 semestry  350 godzin.
  • Zjazdy średnio co 2 tygodnie (sobota, niedziela).
  • Studia kończą się egzaminem ustnym.
  • Absolwent otrzymuję świadectwo ukończenia studiów podyplomowych z zakresu Zarządzanie turystyką i hotelarstwem.

rekrutacja krok po kroku

WARUNKI PRZYJĘCIA:

O przyjęcie na Studia Podyplomowe mogą ubiegać się osoby, które ukończyły studia wyższe I lub II stopnia. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń. Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie kompletu dokumentów.

Krok 1

Wypełnij FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY lub skompletuj wszystkie wymagane dokumenty i dostarcz je do Biura Rekrutacji. Możesz to zrobić: osobiście, za pośrednictwem osoby trzeciej, pocztą tradycyjną na adres Uczelni (z dopiskiem Biuro rekrutacji),

Krok 2

Następnie otrzymasz login i hasło do Wirtualnego Dziekanatu ( gdzie znajdują się informacje o opłatach, planach zajęć, ocenach z egzaminów oraz ważne ogłoszenia).

Wymagane dokumenty:

  • kwestionariusz osobowy – pobierz
  • oświadczenie o zapoznaniu się z regulaminem pobierz
  • umowa o naukę pobierz
  • ksero dyplomu ukończenia szkoły wyższej
  • 2 zdjęcia ( 35mm x 45 mm )
  • zdjęcie w wersji cyfrowej
  • opłaty wpisowe 50 zł można  dokonać na nr konta
    (SANTANDER  31 1090 1476 0000 0001 3246 2352)

formularz zgłoszeniowy

program

Nazwa  przedmiotu

Liczba godzin

Liczba ECTS

Moduł I – Zarządzanie

Prawo pracy

10

2

Komunikacja interpersonalna

15

4

Etyka zawodowa

10

3

Marketing

15

4

Warsztat obsługi klienta

10

2

Jakość i audyt wewnętrzny

15

5

Negocjacje

15

5

Zarządzanie zespołem pracowniczym

15

5

Moduł II – Turystyka i hotelarstwo

Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych

90

3

Obsługa ruchu turystycznego

23

4

Protokół dyplomatyczny

10

2

Technologie informatyczne w turystyce i hotelarstwie

20

2

Ekonomika turystyki i hotelarstwa

15

2

Polityka turystyczna

10

2

Socjologia czasu wolnego

10

2

Zarządzanie finansami przedsiębiorstw turystycznych

20

2

Funkcjonowanie przedsiębiorstw turystycznych

15

2

Ubezpieczenia w turystyce i hotelarstwie

8

2

Rozwój zrównoważony i zagospodarowanie turystyczne

15

2

Programowanie rekreacji

16

2

Praktyka

90

4

Razem

442

61

Реєстрація