studia podyplomowe
Technologia żywności i żywienia człowieka
rekrutacja na rok akademicki 2023/24 trwa! Promocyjne czesne!
Promocyjna cena czesnego za całe studia 3750 zł. Możliwość zapłaty w dowolnych ratach.
Technologia żywności
i żywienia człowieka
Ukończenie studiów na ww. kierunku daje kwalifikacje do prowadzenia zajęć edukacyjnych w szkołach zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 01 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz.U. 2017 poz. 1575 z późn. zm.). Treści kształcenia zostały opracowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz.U. 2019 poz. 1450 z późn. zm.).
Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie. Absolwent będzie odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych i stanie się się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.
Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Pozwalają zrozumieć jak funkcjonują organizmy żywe na różnych poziomach złożoności. Student zdobędzie wiedzę na temat właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych. Będzie w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędzie wiedzę ekonomiczną oraz prawną, która pozwoli na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności.
Program kierunku skupiony jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności teoretycznych i metodycznych niezbędnych do prowadzenia zajęć edukacyjnych, pracy wychowawczej oraz realizacji treści programowych przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności i żywienie człowieka.
rekrutacja krok po kroku
Skontaktuj się z nami, we wszystkim pomożemy
WARUNKI PRZYJĘCIA:
O przyjęcie na Studia Podyplomowe mogą ubiegać się osoby, które ukończyły studia wyższe I lub II stopnia. Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc, o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń. Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie kompletu dokumentów.
Krok 1
Wypełnij FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY lub skompletuj wszystkie wymagane dokumenty i dostarcz je do Biura Rekrutacji. Możesz to zrobić: osobiście, za pośrednictwem osoby trzeciej, pocztą tradycyjną na adres Uczelni (z dopiskiem Biuro rekrutacji),
Krok 2
Następnie otrzymasz login i hasło do Wirtualnego Dziekanatu ( gdzie znajdują się informacje o opłatach, planach zajęć, ocenach z egzaminów oraz ważne ogłoszenia).
Wymagane dokumenty:
formularz zgłoszeniowy
program
Nazwa przedmiotu | Liczba godzin | Punkty ECTS |
Podstawy technologii i przechowalnictwo żywności – wykład | 20 | 6 |
Podstawy technologii i przechowalnictwo żywności – ćwiczenia | 10 | 3 |
Nowoczesne materiały i techniki opakowań – wykład | 20 | 6 |
Nowoczesne materiały i techniki opakowań – ćwiczenia | 10 | 3 |
Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych – ćwiczenia | 90 | 3 |
Praktyki zawodowe | 90 | 4 |
Analiza i ocena jakości żywności i żywienia – wykład | 20 | 6 |
Żywienie człowieka – ocena stanu odżywiania – wykład | 20 | 6 |
Żywienie człowieka – ocena stanu odżywiania – ćwiczenia | 15 | 3 |
Technika i technologie produkcji potraw – wykład | 20 | 5 |
Technika i technologie produkcji potraw – ćwiczenia | 15 | 3 |
Higiena i toksykologia żywności z elementami mikrobiologii – wykład | 20 | 6 |
Higiena i toksykologia żywności z elementami mikrobiologii – ćwiczenia | 15 | 3 |
Razem | 370 | 57 |